Еве ја МЕГА БОМБАТА на денот: Целосниот извештај на ДИК со скоро пола милион проблематични имиња!

0
1245

Либертас дојде до целосниот извештај на Државната изборна комисија кој покажува близу половина милион спорни гласачи запишани во Избирачкиот список.

8895490439043-670x495

Либертас уште претходно објави дека по завршената вкрстена проверка на податоците добиени од 11 релевантни државни и јавни институции, експертите на Државната изборна комисија (ДИК) во својата анализа констатирале дека сегашниот Избирачки список е проблематичен за над 490.000 запишани гласачи, информираат дипломатски извори тесно вклучени во процесот.

Според проверките и вкрстени анализи, податоците покажале дека за барем 54.000 запишани избирачи во Избирачкиот список нема никаков издаден биометриски документ од соодветните институции, чие пак поседување е услов за некој граѓанин да го оствари правото да гласа.

Повеќе детали и целиот извештај на ДИК ОВДЕ