Еве што треба да правите секое утро за да живеете подолго и да бидете здрави

0
788
Woman in bed at home waking up

Колку пати сте го чуле советот дека после будење треба добро да се растегнете во креветот? Тоа најчесто се прави со цел малку да го размрдаме заспаното тело и мускулите, меѓутоа, освен физилчко, растегнувањето има и влијание и врз нашето психичко здравје. Еми Кади, психолог од Харвард, советува секое утро пред да станеме да ја заземеме во креветот „позатата на моќта“.

Поза на моќта

‘Power pose’ е всушност назив за начинот на растегнување при кое максималнмо ги шириме рацете и нозете. Токму таа поза ќе им помогне на луѓето со ниска самодоверба да се чувствуваат подобро и посамоуверено. Ќе се активира тестостеронот и ќе се намали нивото на кортизол (хормон на стресот) заради кој се чувствуваме лошо. Токму комбинацијата на висок тестостерон и низок кортизол е задолжена за чувството на самодоверба.

Зошто токму растегнување?

Природно срамежливите луѓе или оние кои не веруваат во себе најчесто се повлекуваат и физички, односно, седат подгрбавено затоа што сакаат да бидат што понезабележливи.

Ваквото однесување е специфично за жените кои хронично се чувствуваат помалку моќни од мажите. Проблемот е во тоа што тој процес работи во две насоки. Чувството на немоќ може да ве натера да заземете немоќна поза, а од друга страна, позата на немоќ ќе предизвика и чувство на немоќ. Затоа, секое утро пред да ги спуштите нозете на подот, растегнете се. Особено доколку спиете во поза на фетус, советува др. Кади.