Еве каде се чува се што некогаш сте објавиле на Фејсбук

0
291

Ако го отворите Фејсбук преку вашиот мобилен телефон на само 30 секунди, вашата активност на него ќе остане забележана на преку 1000 сервери. Се што е некогаш објавено на оваа социјална мрежа останува засекогаш запишано во огромните центри за складирање на податоците.

Од 2011 година, Фејсбук отвори вакви центри во Орегон, Ајова, Северна Каролина и Шведска.

10612614101522444678426945407379661656843772n0

Во јули, ја започна изградбата и на петтиот центар во Тексас. Во него “живеат” податоците, додека од надвор изгледаат како огромни складишта. Серверите светат во сина боја, а кога ќе се најдете меѓу нив се чувствувате како да сте во некој научно фантастичен филм.

Фејсбук има единствен дизајн на серверите и извор на енергија, вклучувајќи и непрестани извори на струја која ги одржува серверите дури и кога главниот генератор ќе се исклучи. Во овие складишта се е хиерархиски поврзано едно со друго.

52523310150612987057694546704788n

Целта на Фејсбук е нивните центри да бидат поефикасни и се внимава на најситните детали. Сепак, “ефикасен” во случајот на Фејсбук не значи и “што помал”.

Првиот центар, кој се наоѓа во Орегон, има 1528 километри кабли во себе. Иако би помислиле дека тоа е неверојатна количина на струја потребна за одржување, Фејсбук своите центри ги унапредува да бидат економични и да трошат што помалку енергија, а со самото тоа и помалку да чинат.

9716444743236759696591943342137n

Поради начинот на кој се поврзани серверите, работниците можат лесно да ги пронајдат, тргнат и поправат сите компоненти.

Она што е можеби најважно е спречувањето на прегревањето на серверите. Во шведскиот центар, воздухот се извлекува однадвор и потоа се обработува за да ги разлади илјадниците сервери. Ладниот воздух поминува и низ голем број на филтри и прскалки кои дополнително помагаат за намалување на температурите и влагата во просториите со серверите.

138346710151696173147694946317088n

Сепак, потребен е посебен начин на комбинирање на температурата на воздухот за да се одржи температурата на серверите. Поради тоа над центарот постои цел спрат кој служи за регулација на температурата.

Затоа, следниот пат кога ќе се логирате на Фејсбук, замислете како вашите податоци патуваат низ серверите во овие центри, каде се складираат засекогаш.

1375677101516961733526941330630206n 9359274743238259696442135677792n 580447474323632636330782670225n 145484010151696173422694383646029n 216687101501516835876945861962n