ЕВЕ ЗОШТО XIAOMI МОБИЛНАТА ИНДУСТРИЈА Е СВЕТЛОСНИ ГОДИНИ ПОНАПРЕД ОД СИТЕ ДРУГИ КОМПАНИИ : Xiaomi ја демонстрираше визијата за идеален дом на Марс!

0
3041

Архитектонското биро Open Architecture во соработка со кинескиот гигант Xiaomi на изложбата China House Vision 2018 презентираше прототип на куќата на Марс – MARS Case. Целта на проектот беше да ги покаже условите под кои ќе живеат идните колонизатори на Црвената планета.

Бидејќи Марс нема исти природни ресурси како на Земјата, луѓето ќе мора да ги намалат сите свои потреби на минимум и да ги преиспитаат вредностите, со оглед на тоа што на друга планета ќе мора да живее во целосна економија и заедништво.

Како дел од проектот MARS Case, дизајнерите на Open Architecture и Xiaomi ја демонстрираа својата визија за идеалниот дом за Марс, хармонично комбинирајќи ја технологијата, дизајнот и архитектурата. Во таков дом треба да се користи потрошувачка електроника и разни уреди од Xiaomi со можност за поврзување со безжична мрежа и контрола од паметен телефон. Куќа заедно со целата нејзина содржина треба да работи како целина, со користење и обработка на топлина, кислород, кондензат и сè што е генерирано од секој електронски модул, и враќање назад кон екосистемот. Димензиите на MARS Case се само 2.4 x 2.4 x 2 метри, што го прави компактен и удобен за транспорт. Може да се носат разни компоненти за сместување на надувување.

Во моментот, MARS Case еостанува само како концепт.

Текстот Xiaomi ја демонстрираше визијата за идеален дом на Марс е превземен од USB.mk.