Д-Р ПАНОВСКИ: ЗОРАН СТАВРЕВСКИ НЕ САКАШЕ ДА ПОТПИШЕ ГРАНТ ЗА ФАРМАЦЕВТСКИ ФАКУЛТЕТ ОД 40 000 ДОЛАРИ ОД ХОЛАНДИЈА ЗАТОА ШТО ВО ПРОЕКТОТ ИМАЛО МНОГУ ДОКТОРИ ОПОЗИЦИОНЕРИ

0
851

– Правевме испитување на фармацевтски факултет за улогата на антибиотиците, добивмеме грант од Холандија од 40 000 долари, но на крај тоа пропадна затоа што тогашниот министер Зоран Ставревски не сакаше да го потпише грантот за да ги примиме парите, наводно во проектот имало многу опозиционери доктори и ќе му се налутел премиерот. Но сепак некако најдовме пари и успеавме со матичните лекари да го намалиме за 10 години за 50% препишувањето на антибиотици за да не се створат реизистивни бактерии по што нема да може да лечиме против бактерии ќе немаме со што да им помогнеме на пациентите.

Доктор Пановски во Утрински Брифинг.