ДУИ : ВОЛЈАТА НА АЛБАНСКИОТ НАРОД И ЗАЕДНИЦИТЕ НЕ Е ИГРАЧКА ШТО МУ ПРИПАЃА НА ВМРО

0
131
„Демократската унија за интеграција е скандализирана од навредливиот наратив на ВМРО-ДПМНЕ кој го потврдува флагрантното кршење на изразената изборна волја на албанскиот народ и другите етнички заедници, чие соединување во Европскиот фронт се покажа како втора политичка сила во државата. Седум годишниот антиалбански наратив наметнат од ВМРО-ДПМНЕ создаде искривена, неточна и опасна слика за нашата држава“ соопштуваат од ДУИ.

Од партијата велат „за скандалозниот израз `Ахмети да престане да се однесува како палаво дете кое плаче за играчка која не е негова`, на ВМРО-ДПМНЕ треба да им биде јасно дека Владата не е играчка во нивни и ничии раце и кршењето на волјата на суверенот е антидемократски чин и против Охридскиот договор“.

„Демократската унија за интеграција останува доследна на својот став за почитување на гласот на албанскиот народ и другите етнички заедници, бидејќи тоа е единствената гаранција за стабилност и прогресивен континуитет на земјата.Оваа земја е заедничка и секој треба да придонесе за здрави меѓуетнички и меѓусоседски односи, како и партнерство со Соединетите Американски Држави.

Никој да не мисли дека народот ќе дозволи враќање назад од започнатиот пат на еднаквоста и европскиот пат!Целосниот изборен и демократски легитимитет и кредибилитет му припаѓа на Европскиот фронт и безусловното вазалство на губитниците е предодредено да пропадне бидејќи ја нема поддршката од народот“ потенцираат интегративците.