ДРАМА НА СУДЕЊЕТО ЗА 27-МИ АПРИЛ: Владо Јовановски му го повлече полномошното на адвокатот Ставре Џиков и се извини на судот за навредите!

0
2369

Судијката Добрила Кацарска, која го суди предметот за крвавиот четврток, го опомена адвокатот на Владо Јовановски, Ставре Џиков, дека ќе го казни ако го навредува судот, додека тој го изнесуваше воведниот говор.

„Овие терористи пред нас се препознаени по 6 месеци“, рече Џиков. Адвокатот на актерот Јовановски додаде дека обвинетите се жртви на политички прогон.

„Обвинението не е конструирано во Обвинението за организиран криминал и корупција, туку во други простории“, рече Џиков.

Судијката му рече да го изнесе воведниот говор, а не да говори за работи што не се поврзани со обвинението.

Џиков рече дека ја знае судијката од првиот ден кога влегла во судот, а говореше и за минатиот систем.

„За навреда на судот следува парична казна. Држете се до она што е предмет на обвинението, а не да говорите како било во минатото… Го знате ЗКП. Ова е усна опомена, за по тоа знаете…“, му одговори судијката, по што Џиков рече дека се приклучува на она што претходно го изјавиле неговите колеги.

Во кривичниот суд денеска продолжува изнесувањето на воведните зборови на адвокатите на обвинетите за насилствата од 27 април 2017 година во македонското Собрание.

Трето продолжение на судењето за насилствата во Собранието од 27 април

На третото продолжение на судскиот процес за предметот „27 април“, за насилствата во македонското Собрание од 2017 година, што се одржува денеска во Кривичниот суд во Скопје, по едночасовната пауза, одбраната продолжи да ги изнесува воведните зборови.

На обвинителната клупа се 33 лица, пратеници, поранешни функционери, јавни личности, полицајци, од кои 31 одговараат за „ терористичко загрозување на уставниот поредок“, а двајца за помагање.

На обвинителната клупа се Љубен Арнаудов, Сашо Василевски, Крсто Мукоски, Љупчо Димовски, Јохан Тарчуловски, Митко Чавков, Митко Пешовски, Душко Лазаров, Горан Јошевски-Леви, Оливер Поповски, Оливер Радулов, Сашко Марковски, Мунир Пепиќ, Абдуљфета Алими, Елена Доцевска-Божиновска, Иван Цветановски, Борис Дамовски, Богдан Илиевски-Бетмен, Владо Јовановски, Игор Дурловски, Стефан Младеновски, Михаил Младеновски, Захарие Симовски, Младен Додевски, Јане Ченто, Горанче Ангеловски, Игор Југ, Илија Славески, Влатко Трајков, Вилијам Михајловски, Никола Митревски-Кољо, Александар Василевски-Нинџа и Митре Питроповски.

Горанчо Ангеловски побара судот да му даде рок од три дена за да ангажира нов бранител, бидејќи пред паузата, неговиот бранител го напушти рочиштето, наведувајќи дека не му биле доставени обвинителниот акт и доказите.

Во меѓувреме, судијката Добрила Кацарска по службена должност назначи нов бранител за Ангеловски со цел да продолжи рочиштето.

Тој нагласи дека сепак ќе ангажира нов бранител за в понеделник.

Сашо Јанев, бранител на Игор Југ, посочи оти ќе се докаже дека Југ не презел ниту едно општо опасно дејствие, ниту акт на насилство.

Јанев истакна дека нема докази за обвинението дека Југ имал пиштол, се насочил кон оштетениот претеник Зоран Заев, но не испукал, бидеќи оштетениот бил заштитен.

Бранителот на Југ нагласи дека тоа обвинение е „чиста клевета“.

Билјана Стојановиќ, бранителката на Илија Славески не даде воведни зборови, барајќи од судот тоа да го стори во понатамошната постапка.

Нинослав Јакимовски, бранителот на Игор Југ и Вилијам Михајловски, изрази надеж дека обвинителството ќе има „доблест и храброст таквото обвинение да го повлече“, истакнувајќи дека од самите докази на обвинителството, одбраната ќе докаже дека Југ и Михајловски не се виновни за она што се теретат.

Јакимовски му предложи на судот, одредената мерка притвор да биде укината или да биде заменета со некоја поблага.

Јаким Наумов, бранител на Никола Митровски-Кољо, посочи дека нема јасен и прецизен обвинителен акт.

– Јавното обвинителство мора да го докаже тоа што се наведува во обвинителниот акт, нагласи Наумов.

Петар Василев, бранител на Митровски и Оливер Радулов, информираше дека во целост е согласен со речиси сите бранители во постапката.

Тој наведе дека не се согласува со констатацијата дека станува збор за „сериозна кривична постапка“, потенцирајќи дека во процесот се сериозни само тоа што за делото може да им бидат одредени казни на обвинетите од над 10 години.

Оливер Вуксановиќ, бранителот на Александар Василевски-Нинџа, го предложи за сведок Благоја Василевски, лицето кое го обезбедувало поранешниот премиер Никола Груевски.

– Одбраната со предложените докази и со распитот на предложените сведоци ќе го оспори наведеното во обвинителниот акт, констатираше Вуксановиќ.

По изнесените воведни зборови од страна на бранителите, судијката Кацарска им даде збор на обвинетите.

Прв говореше Крсте Мукоски, кој нагласи дека освен останатите обвинети пратеници, не познавал од претходно ниту еден од обвинетите.

– Не се чувствувам виновен, истакна Мукоски.

Потоа, Сашо Василевски, исто како и Мукоски, наведе дека не ги познавал останатите обвинети од претходно, освен претениците.

Одбраната констатираше дека дека нема докази за обвинителниот акт, а за време на рочиштето беше посочено и дека „судот не нашол за сходно да повика рочиште за проценка на обвинителниот акт“.

Имено, одбраната заклучи дека ќе се докаже оти обвинетите не се виновни, и дека ќе добијат ослободителни пресуди.