ДРАМА НА КАНАЛ 77 – ПЕТАР КОЛЕВ ДЕТОНИРА НУКЛЕАРКА: Убиецот на децата од Ваташа е Македонец од Паланка, прогласен е за воен злосторник и стрелан е во 1945-та во Квадарци!

0
1287

– Масакрот во Ваташа е сторен на идеолошки основи, не на етнички, фашисти стрелале комунисти, тој што стрелал е Македонец од Крива Паланка, потоа во 1948-ма е осуден за воен злосторник и е убиен со стрелање во Кавадарци. Ова македонската јавност или не го знае или го заборава. Значи фашизмот не е етничка појава туку е идеолошка, фашисти биле дел од Бугарите, дел од Македонците и делови од Србите, Хрватите, Албанците па се до Германците, Италијаните итн итн…

Петар Колев, Канал 77

Масакр во Ваташа — крвав настан кој се случил на 16 јуни 1943 година[1] кога биле стрелани 12 младинци од селото Ваташа во близина на Моклиште кај месноста „Чаир“, на 2 км оддалеченост од Ваташа. Колежот го извршила бугарската воjска и полициски одреди на чело со капетан Борис Жеглов, поручник Борис Костов и подофицер Петко Опреков под команда на полковник Љубен Апостолов, командант на 56. Велешки пешадиски полк од Петтата бугарска армија. По потекло Апостолов бил од Крива Паланка.[2] По тоа време од 40 до 60% од војниците во полковите на Петтата армија биле локални регрутирани младинци,[3] исто како и голем дел од полицијата, која била составена од месни кадри.[4]

Полковник Љубен Апостолов за време на судењето во Софија.

Апостолов бил роден на 27 април 1895 година во Крива Паланка, тогава во Отоманската империjа. Тој бил примен во Воено училиште во Софија. Учествувал како кадет во Балканската војна. Во Првата светска воjна служел во Први македонски пешадиски полк ​​на Единаесетта пешадиска македонска дивизија. На 9 март 1916 година, завршил на Военото училиште. По воjната служел во Први софиски пешадиски полк. Во 1928 година бил назначен за раководител на 22-ри граничен полк. Од 1930 година служел во Триесетти полк пешадиски полк, а потоа од 1933 година бил началник на оддел во Армискиот штаб. Во 1939 година бил назначен за шеф на Домот за инвалиди, каде служел на почетокот на Втората светска војна. Од септември 1942 до 1944 година, Апостолов командувал Педесет и шести велешки пешадиски полк. Во борба против герилските операции, тој наредил стрелањето на 12 млади комунисти од Ваташа, извршено на 16 јуни 1943 година. Тие били локални младинци, помагачи и симпатизери на илегалците и биле приведени во нивните домови истиот ден. По Комунистичкиот пуч на 9 септември 1944 година, Апостолов бил отпуштен од Бугарската армија. Во ноември 1944 година, Апостолов бил уапсен во Бугарија и предаден на комунистичките власти во Југославија. Пред судот рекол дека не учествувал лично во акцијата во Ваташа, но ја издал наредбата за стрелањето, затоа што бил пријавен дека жртвите биле комунисти, заробени за време на битка. Според наредбите што важеле во тоа време во Бугарската армија, Женевската конвенција за воени заробеници не важела за нив и тие требало да бидат стрелани на место. Тој бил осуден на смрт и убиен во Кавадарци во 1945 година.