ДОСИЕ ТЕЛЕКОМ 4: Контоминас, од приватизација до либерализација

0
984

TelekomZ_R_txt_za

БИРН во неколку продолженија ги пренесува резултатите од истражувањето на обемниот доказен материјал кој е дел од постапката што пред судот во Њујорк се води против поранешните водечки луѓе на Маѓар Tелеком обвинети за поткупување на владини функционери во Македонија. Во ова продолжение за улогата на грчкиот бизнисмен Димитриос Контоминас.

Грчкиот бизнисмен Димитриос Контоминас е речиси неодминлив лик во сите контроверзи кои ја следат приватизацијата на Македонски Телекомуникации, а подоцна и во „соработката“ на новиот сопственик Маѓар Телеком со македонските влади. Во долгодишната бизнис кариера се јавува како сопственик на „Алфа медиа“- медиумска компанија во чиј посед е грчката ТВ „Алфа“ и која во еден период беше сопственик и на скопската ТВ-Алфа, но неговиот основен бизнис е осигурувањето преку неговата компанија „Интерамерикан“.

Токму „Интерамерикен“ на Контоминас во соработка со „Дебител“ се јавуваше како кандидат за приватизацијата на Македонски Телекомуникации, за потоа неговата фирма „Космотелко“ во соработка со Маѓар Телеком да стане мнозински сопственик на МТ во јануари 2001 година..

Во 2004 година, Контоминас им го продава на Унгарците својот удел од 7,44 отсто во Телеком за 31,4 милиони евра, но и натаму останува нивни близок соработник и доверлив лобист.

Според интерната ревизија која Маѓар Телеком ја изврши во 2009 година во својата филијала во Македонија, во периодот од 2000 до 2006 година, од фирмата се одлеале околу 24 милиони евра на сомнителни договори за консултантски услуги, лобирање и други „нелегитимни“ договори.

За тоа говори една преписка меѓу Кефалојанис до Балог од 9 јуни 2005 година, кој пак, потоа му ја препраќа на Штрауб со објаснување: „ова се македонските логистички фирми. Сите се од Кипар…“ Подолу во преписката се наведени имињата на петте кипарски компании кои треба да послужат како логистика. Интересно е што меѓу нив е и фирмата „МеКартур Лојд консалтинг“. Пет години претходно, оваа иста компанија се јавува како консултант и при приватизацијата на МакТел и кај неа завршиле најмалку еден милион евра за „трансакциски трошоци“.

Целиот текст ОВДЕ