ДИМКОВСКИ БРУТАЛНО ГО ЗАЛУПА ТРИПУНОВСКИ, ДУР ЖАЛ ДА ГО ФАТИ ЧОВЕК ЗА ВМРОВЧЕТО : Абе 11 години седеше во власта на Груевски, ништо не направи за земјоделците!

0
202

Димковски до Трипуновски: Од 2017 до 2019 година склучивме 526 договори за мерката за млад земјоделец, ВМРО ДПМНЕ од 2012 до 2016 година склучи само 250 договори.

Од 2017 до 2019 година склучивме 526 договори за мерката за неповратна финансиска поддршка за млади земјоделци во вредност од над 3, 5 милиони евра, а ВМРО ДПМНЕ од 2012-та до 2016 -та година клучи само 250 договори во вредност од 2,4 милиони евра, му порача министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски на дополнителниот заменик-министер за земјоделство, шумарство и водостпанство Цветан Трипуновски во вечерашната емисија Анализа на телевизијата 24.

„Мерката за финансиска поддршка за младите земјоделци ВМРО ДПМНЕ ја воведе во 2012 година и беше по принципот прв додјен прв услужен. Веднаш кога дојдовме го отстранивме овој услов со цел да има поголема искористеност и да ја доближиме мерката до сите малди земјоделци што сакаат да се занимаваат со земјоделство.

Ги променивме и условите во делот на тоа да не бидат само трактори за набавка, туку се фокусиравме на инвестиции во преработки, со што малдите земјоделците ќе можат да остварат и поголеми приходи“, изјави министерот Димковски. Димковски посочи дека за оваа година неповратната финансиска поддршка за младите земјоделци е зголемена од 10.000 на 20.000 евра.