ДЗС ГИ МОБИЛИЗИРА ТИМОВИТЕ ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ ОД ПОЖАРИ, АПЕЛ ДА СЕ ВКЛУЧАТ И ДОБРОВОЛНИТЕ ПРОТИВПОЖАРНИ ДРУШТВА

0
344

По избувнувањето на повеќе пожари низ источниот и југоисточниот дел на државата, Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) одржи итен состанок со цел мобилизација на тимовите за заштита и спасување од пожари како и вработените на ДЗС и ПОЗС.

Како што е објавено на Фејсбук страницата на ДЗС, директорот на Дирекцијата Беким Максути издал наредба за мобилизација на тимовите за пожари, Валандово, Виница, Берово, Битола, Гостивар, Куманово и Скопскиот тим Карпош.

Предложено да се вклучат и доброволните противпожарни друштва.

Вработени од ДЗС по координацијата се упатени кон загрозените подрачја, како што се Старо Нагоричане, с. Бели Кочани и с. Новаци Битола со цел проценка, координација и помош на загрозените подрачја, наведува ДЗС.

– Апелираме до сите граѓаните да се вклучат доброволно на местата каде што е неопходно и директно да ја известат ДЗС за пожари во целата територијата на државата. Само заедно можеме да се справуваме најсилно со ова зло, стои во објавата на Фејсбук страницата на ДЗС.

Извор : ТВ24