Демократски сојуз: Свикување на седница на Парламентот и одлагање на изборите, со што ќе се создадат услови за избор на експертска Влада!

0
432

Денес, Павле Трајанов, претседател на ДС, одржа прес конференција на која ги презентираше следните ставови:

„Демократскиот сојуз повикува на единство, разумен и одговорен пристап кон градење на излезни решенија од севкупната криза во која западна Македонија.

Наместо да чекаме “странците” да нудат договори и ни ги разрешуваат нашите проблеми, предлагаме сите одговорни луѓе да седнат на маса и утврдат Платформа за излез од кризата која го блокира целокупниот систем, евроинтеграциските процеси, создава економска нестабилност и го нарушува нормалното одвивање на животот.

ДС предлага, свикување на седница на Парламентот и одлагање на изборите, со што ќе се создадат услови за избор на експертска Влада (не политичка).

Мандаторот да биде кандидат со високи професионални и демократски капацитет, без партиски багаж, кој ќе има слобода,  да го формира Владиниот кабинет од професионалци, а министрите самостојно  да ги формираат своите тимови (државни секретари, помошници, директори итн.).

Експертската Влада да има мандат да ги разреши круцијалните прашања:

-Воспоставување на уставни механизми (промени на Уставот) и гаранции дека никогаш повеќе не ќе може да се етаблира авторитарна власт каква што денес имаме и која е основна причина за кризата. Никогаш да не се повтори еден човек – една партија – една власт.

-Обезбедување на основни предуслови за утврдување на политичка и кривичноправна одговорност за сите што со злоупотреба на довербата на граѓаните ја вовлекоа Македонија во длабока криза, ја ограбија и предизвикаа иселување на креативните и стручни кадри, а резултат од таквата политика се повеќе испразнети градови.

-Реформа на судскиот систем преку рекомпонирање на Судскиот совет и реизбор на судиите и формирање на Судски Оддел кој ќе постапува по обвиненија на СЈО.

-Реформи на безбедносниот систем и деблокада на институциите со јасна одговорност за тие што ќе ги кочат реформите, како и целосна деполитизација и департизација на државните институции и администрацијата.

-Реформи во медиумите и утврдување на правила за објективно, избалансирано и правично информирање.

-Реформи во изборните правила. Македонија да биде една изборна единица, како основа за демонтажа на еднопартискиот систем.

-Целосна деблокада на евроатланските процеси, преку спроведување на препораките на ЕУ и заклучоците од експертскиот Извештај на Прибе.

-Обезбедување на економска стабилност и создавање на амбиент за нови инвестиции, работни места и запирање на процесот на иселување на креативните кадри во странство.

-Прифаќање на бројните идеи од граѓанскиот сектор, кој прераснува во движечка сила на промените и правдата во Македонија.

Демократскиот сојуз повикува на политички дијалог во кој ќе бидат вклучени сите релевантни партии, граѓанскиот сектор, експертите, како и медиумите.

Нема време за чекање, прв што треба да повлече потег е Ѓорге Иванов, да ја повлече аболицијата за креаторите на кризата и да влијае на смирување на состојбите.

ДС и натаму ги поддржува протестите, но тие пред се треба да бидат мирни“.