ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ПРИЛЕП ИЛИЈА ЈОВАНОСКИ ЖЕСТОКО ИМ ВОЗВРАТИ НА ОБВИНУВАЊАТА НА ВМРОВСКИТЕ ПРЕС БОТОВИ И ГИ НАБРОИ ИДНИТЕ БРОЈНИ ПРОЕКТИ НА ОПШТИНА ПРИЛЕП

0
894

Реакција на градоначалникот на Прилеп, Илија Јованоски

Почитувани сограѓани,

Градоначалникот на Прилеп, Илија Јованоски го избира својот тим врз основа на валидни критериуми за образование, стручност, компетентност и одговорност во работата. Според тоа, тој е  и лично одговорен за ефектите од работата на новоизбраниот тим.

Но, вработувањата во образованието, детските градинки, јавните претпријатија и Регионалната канцеларија на Стопанската комора на Прилеп, не се во моја  надлежност.

Почитувани,

Разбирливи се чекорите на ОК на ВМРО-ДПМНЕ преку вакви прес конференции да се обидува да ја девалвира мојата работа, во обид да ја  здобие повторно довербата кај граѓаните по постизборното фијаско.

Затоа во оваа пригода и ОК на ВМРО-ДПМНЕ и граѓаните ќе ги известам повторно за дел од досега сработеното.

Од претходната гарнитура од ВМРО-ДПМНЕ, наследивме долг во Општина Прилеп од 3.5 милиони евра, пари од граѓаните кои што биле недомаќински, безобзирно и недоговорно трошени. Само за 6 месеци од моето доаѓање на градоначалничката функција, долгот е намален за милион евра, а проектите што ги ветив се реализираат чекор по чекор.

Во фаза на реализација се бројни проекти:

 • Дневен центар за деца со церебрална парализа;
 • Проектот за заштита на природното наследство „Маркови Кули“ (100.000 долари од УНДП);
 • Набавка на противпожарно теренско возило и опрема;
 • Адаптација на градинката во ОУ „Рампо Левката“;
 • Реконструкција на дел од патот што води кон Вештачкото езеро;

Проект за социјална мобилност финансиран со 550.000 денари.

Одобрување чекаат повеќе подготвени проекти:

 • За изготвување на техничка документација за урбанистички планови за селата: Селце и Оревоец;
 • За техничка документација за канализација во селата: Селце, Тополчани и Галичани;
 • Се подготвува локална стратегија за туризам;
 • Програма за енергетска ефикасност 2018-2020г;
 • Нов театар во Прилеп;
 • Спортско-рекреативен центар „Македонија“;
 • Гасификација;
 • Набавка на автобуси на погон на метан.

Општина Прилеп наскоро ќе аплицира:

 • Во АВРМ за ангажирање на 50 лица за одржување на комуналната хигиена и хортикултурно уредување на градот;
 • Во УНДП за времено вработување на 20 лица за обезбедување социјални услуги;
 • Во Програмата за локална и регионална конкурентност;
 • Во Швајцарската агенција за обнова и развој за средства наменети за форуми на заедниците, со општински буџет реализација на проекти, чиј приоритет го утврдуваат граѓаните.

Со почит,

Градоначалник на Општина Прилеп,

Илија Јованоски