ГОСПОДЕ БОЖЕ: Името и идентитетот со жесток говор вчера на плоштад го бранеше актерката Арна Шијаковиќ од Косово Поле!

0
2556

Актерката Арна Шијаковиќ – Шијак е ќерка на сликарот Томо Шијаковиќ – Шијак, Србин од Косово Поле.

Таа вчера со жесток говор на плоштад го бранеше македонскиот идентитет?!?!

Шијак е роден во Косово Поле, тогашна Србија на 14 март 1930 година. Уште од најрана младост кај него се јавил огромен интерес за ликовно претставување на сопствените опсервации. По завршувањето на средното уметничко училиште во Скопје, студирал ликовна уметност во Љубљана, а потоа бил на студиски престој во Париз. Имал доста изложби, исто и постхумно, чии дела ги наследил неговиот син Ѓорѓи Шијаковиќ, виш конзерватор.[2] Починал во Скопје на 29 декември 1998 година.