ГОДИНА И ОСУМ МЕСЕЦИ ЗАТВОР ЗА СОПСТВЕНИКОТ НА „БЕСА ТРАНС – И ЗАБРАНА ЗА МЕЃУНАРОДЕН ПРЕВОЗ ОД 4 ГОДИНИ

0
323

Судијата Ивица Стефановски, кој денеска ја објави пресудата во Основен Кривичен суд Скопје, наведе дека обвинетите Беким Хаџиу и правното лице „Беса Транс БТБ ДООЕЛ Скопје“ се виновни затоа што обвинетиот, како управител на правно лице „Беса Транс БТБ ДООЕЛ Скопје“ во повеќе наврати употребил како вистинска лажна јавна исправа, извод од лиценца за вршење јавен превоз во меѓународниот патен сообраќај, која што воопшто не била издадена од Министерство за транспорт и врски за тој автобус.

Според обвинителниот акт, обвинетиот Беким Хаџиу, како управител на правното лице „Беса Транс БТБ ДООЕЛ Скопје“ од Рашче, искористувајќи ист траен однос, исти прилики и слични околности, преку возачите кои управувале автобус во сопственост на фирмата, извршил повеќе временски поврзани дејствија и употребувал како вистинска лажна јавна исправа – Извод од лиценца за вршење на јавен превоз во меѓународниот патен сообраќај.Процесот го води судијата Ивица Стефановски, а застапник на обвинението е обвинителот Владимир Милошевски.Автобус на превозникот „Беса транс“ изгоре во Бугарија и притоа загинаа 45 луѓе.