ГЕРО ПАК ШИРИ ЛАЖНИ ВЕСТИ НА ПЛУСИНФО, ОВОЈ ПАТ ЛАЖЕ ДЕКА СЛЕДНАТА ГОДИНА ЌЕ СЕ ДАЛО 1 МИЛИЈАРДА ЕВРА ОД БУЏЕТОТ ЗА ИСПЛАТА НА ПЕНЗИИ, ВИСТИНСКАТА БРОЈКА Е 320 МИЛИОНИ!

0
1196

Во колумна на Плусинфо, уредникот Бранко Геровски ја лаже јавноста дека следната година ќе се потрошат 1 милијарда евра од буџетот за исплата на пензии, што не е точно. Вистината бројка е околу 300-400 милиони евра, далеку под 1 милијарда како што тврди Геровски:

Но, внимавајте што велат бројките. Македонија вгодина ќе има буџет од близу 4,5 милијарди евра. За земја како нашата, тоа е она што јас често го нарекувам „воен буџет“. Такви огромни буџети се планираат кога земјата планира да нападне некоја друга земја, да почне војна. Некој ќе рече: добро, ама многу земји имаат високи буџети. Тоа е точно. Тие земји имаат високи даноци и висок општествен стандард. Но, ние однапред планираме 1 милијарда од нашиот буџет да позајмиме, што од странство, што од домашните банки. Некој ќе рече: па што, дури и најразвиените земји во светот се високо задолжени. И тоа, се разбира, е точно. Но тие земји имаат силни економии и потенцијали да се раздолжат. И ниту една од нив не планира скоро една четвртина од својот буџет да потроши за пополнување на дупките во пензискиот фонд. Кај нас се планира идната година скоро 1 милијарда евра од буџетот да се потрошат за исплата на пензии, а помалку од 400 милиони евра за капитални инвестиции.

Премиерот Заев во интервју за Алсат М кажа дека дупката во пензискиот фонд е стабилизирана и намалена од 500 милиона евра на 320 милиона евра. Што значи Геро шири лажни вести!

Инаку ако не сте го гледале интервјуто на Заев на тема економија за Алсат М, повелете, за да си знаете што се точните бројки на тема економија, буџет, раст, дефицит итн итн: