ГЕРБ НА БОРИСОВ СО НАЈГОЛЕМ БРОЈ ГЛАСОВИ НА ИЗБОРИТЕ ВО БУГАРИЈА

0
537

Според 95,89 отсто обработени податоци на Централната изборна комисија (ЦИК) на Бугарија за ГЕРБ-СДС гласале 26,51 отсто од граѓаните (642.032 гласа). Додека коалицијата Продолжуваме со промената – Демократска Бугарија освои 24,90 проценти од гласовите (603.154 гласа), а за Преродба освои 14,38 отсто (348.252 гласа).

На четврто место е Движење за права и слободи со 12,95 отсто (313.657 гласа). На петтото место е БСП за Бугарија со 8,97 проценти (217.279 гласа). Шестата политичка формација која влегува во новиот бугарски Парламент е Има таков народ со 4,16 отсто (100.844 гласа), додека 105.893 луѓе ја избрале опцијата Не поддржувам никого.
На изборите на 2 април учествуваа 21 политичка формација – 14 партии и седум коалиции.