ВРСКА НА ДАЛЕЧИНА : ТЕШКО Е, НО ИМА ДОБРИ СТРАНИ

0
408

Љубовта на далечина може да биде комплицирана, има свои позитивни и негативни страни. Баш како и секоја друга љубовна врска.

Одржувањето на врската на далечина може да преставува предизвик за некои луѓе, додека за други тоа не е голем потфат.

Тоа нема толку врска со љубовта, колку што има со разумот. Старата изрека вели „Далечината за љубовта е како ветрот за свеќата – ако е пламенот мал, ќе го изгасне, ако е голем, ќе го разгори“.

Ако двајцата сте се согласиле да ја одржувате врската на далечина, во исчекување на поголеми работи во иднина (поради студирање, работа, семејни обврски), ви останува само да погледнете на посветлата страна на нештата и да сфатите дека ваквата ситуација има и свои големи предности.

Тоа не значи дека саканата личност помалку ќе ви недостига, туку дека знаете дека далечината не е фактор за цврстината на вашата љубов и нема да се опседнувате со тоа, да паѓате во очај или да се самосожалувате.

Останувате фокусирани на своите цели

На почетокот на врската скоро сите сакаат да поминуваат што е можно повеќе време со саканата личност. Иако во тоа нема ништо лошо, нашата желба да поминуваме многу време со партнерот може да се одрази на остварувањето на некои други цели што сме си ги поставиле лично за себе. Врската на далечина во овозможува да се посветите на себе и со поддршка од партнерот да се фокусирате на остварување на вашите планови, да работите на надоградување на своите вештини и слично. Исто така, нема да се чувствувате виновно ако останете подолго на работа или работите за викенд, мислејќи дека го запоставувате партнерот заради работните обврски.

Ја развивате креативноста

Многу е полесно да ја изразувате љубовта кога сте во можност да го видите, допрете, бакнете партнерот речиси секој ден, но врската на далечина ви овозможува да ја развивате својата креативност. Тоа бара многу поголем труд, но поволностите се големи. Освен што ќе му покажете на партнерот дека би направиле сѐ за да го одржите пламенот меѓу вас силно разгорен, исто така разбудената креативност може да ја примените на многу други полиња, особено во работата или вашето хоби.

Имате повеќе време за пријателите и семејството

Треба да научите паметно и праведно да го распоредите вашето време за да може да се посветите и на партнерот и на семејството и на пријателите. Понекогаш е тешко да изменаџирате сѐ така што никој нема да се чувствува запоставен. Кога партнерот е далеку, искористете го слободното време да го поминете со родителите, роднините и пријателите и да им помогнете на каков било начин.