ВРЕСКАЊЕ И ПЛАЧ СЕ СЛУША ВО БЕЛИОТ ДВОРЕЦ: Мнозинство од граѓаните ги поддржуваат мерките што државата ги спроведува против корона вирусот

0
598

Граѓаните даваат огромна поддршка на мерките кои надлежните ги спроведуваат за заштита од корона вирусот, покажа анкетата која по нарачка на Детектор ја спроведе Институтот за политички истражувања.

60,7% од граѓаните сметаат дека мерките се соодветни, 20% дека тие не се доволни а 12,6% дека се престроги.

Речи си сите мерки, освен полицискиот час имаат поддршка од над 90 од граѓаните. Најголема поддршка од 93,8% од анкетираните имаа мерката за забрана на јавни собири, 92,6% го поддржуваат одложувањето на изборите, 92,2% затворањето на кафулињата и рестораните. 91,6% даваат поддршка за запирањето на образовниот процес а 90.9% за затворање на границите и аеродромите.

87,6% поддржуваат казни за непочитување на задолжителната изолација а 87,2% на мерката за забрана за движење од еден во друг град. Најмала е поддршката за полицискиот час од 74,8%.

Анкетата е спроведена врз репрезентативен примерок од 1116 испитаници во периодот од 18 до 21 март оваа година.