Во такси заборавил слика вредна 1,5 милиони евра

0
1627

Трговец со антиквитети, чие име не е сопштено, во такси возило во Париз заборавил дело на италијанскиот сликар, Лучио Фонтана.

Вредноста на сликата е проценета на 1,5 милиони евра.

Трговецот повикал такси и ја сместил сликата во багажникот, но по пристигнувањето на саканата колација ја „заборавил“.

Тој случајот го пријавил во полиција, по што таксито е пронајдена, возачот ја вратил сликата.

Делото на Лучио Фонтана е од серјата „Кончето специале“ и е меѓу неколкуте еднобојни слики на италијанскиот уметник, кои чинат и по неколку милиони евра.