ВМРО-ДПМНЕ единствени на избори, сами против себе – СДПМ и НДП отпаѓаат?

0
1368

ВМРО-ДПМНЕ останува единствен учесник на изборите закажани за 5 јуни, откако СДПМ ги повлече кандидатските листи, а Народното движење на Македонија во предвидениот рок не ги отстрани неправилностите поради што ДИК не може да ги прифати овие листи, информира Фокус.

Оттука може да се заклучи дека спротивно на Уставот е во повеќепартиски систем да се организираат избори на кој ќе учествува само една партија. Сега ДИК мора да испрати известување до спикерот на Собранието, Трајко Вељановски за повторно свикување на собраниска седница на која ќе треба да се поништи одлуката за закажаните избори.