ВМРОВЦИТЕ ГО ИЗГУБИЈА И НАЈСИЛНОТО ДИПЛОМАТСКО ОРУЖЈЕ КОЕ ГО ИМАА ВО РАЦЕТЕ ОВИЕ МЕСЕЦИ – Тимоние: Извештајот на ЕК и методологијата се охрабрувачки за почеток на преговорите со ЕУ

0
937

Претседателот на Владата, Оливер Спасовски, денеска го прими амбасадорот на Република Франција во нашата земја, Кристијан Тимоние.

Амбасадорот Тимоние на средбата рече дека Франција со оптимизам гледа на извештајот, како и на методологијата за проширување како охрабрувачка основа за донесување одлука за почеток на преговорите на ЕУ со Северна Македонија.

На честитките за позитивниот мини извештај на Европската комисија за значителниот напредок на нашата земја, премиерот Спасовски на средбата истакна дека извештајот завршува со уште една препорака за почеток на преговорите на Северна Македонија со ЕУ и дека тоа е резултат на посветената работа и во периодот на актуелната Влада, во кој се затворија неколку важни реформски прашања, меѓу кои и пакетот закони за правосудството.

Спасовски изрази благодарност до сите што учествуваа во процесот за да се остварат постигнувањата констатирани во извештајот на Европската комисија, особено до земјите членки на ЕУ и пријатели на Северна Македонија, кои го охрабруваат мерит-системот во оценките за напредокот на земјите кандидати за членство во ЕУ.

На средбата беше потенцирано дека извештајот, заедно со новата методологија за проширување, му дава на процесот на преговори и на пристапување кон членство во ЕУ кредибилност и претставува добра порака за регионот.