ВЛАДАТА НА ПЕТКОВ МОЖЕ ДА ПАДНЕ ПОРАДИ МАКЕДОНИЈА

0
546

Пратениците од партијата на Слави Трифонов изјавија дека Тошко Јорданов во петокот ја свикал пратеничката група и ги информирал дека лидерот на партијата има намера следната недела да објави дека ИТН ја напушта коалицијата.

Пред нив тој изразил уверување дека премиерот ќе најави укинување на ветото на нашиот западен сосед, иако Кирил Петков неколку пати изјави дека конечната одлука ќе ја донесе парламентот и нема да преземе никакви чекори без санкција на Националната Собрание.

Петков претходно упати видео обраќање во кое го повика претседателот Румен Радев да го свика Советот за национална безбедност (NACC) за да разговара за состојбата на преговорите меѓу Бугарија и Македонија, а следната недела ставот на Бугарија ќе се дискутира на коалицискиот совет на лидерите на четирите партии од владејачкото мнозинство.

Изјавата на Тошко Јорданов до пратениците дека ќе ја напуштат коалицијата не значи дека тоа нужно ќе се случи, но во секој случај е показател за степенот на доверба и квалитетот на комуникацијата во коалицијата.

Сето ова доаѓа по дводневната посета на американскиот помошник државен секретар за европски и евроазиски прашања д-р Карен Донфрид оваа недела, како и кратката посета на еврокомесарот за проширување Оливер Вархеи во четвртокот.

Двајцата имаа средби со премиерот Кирил Петков и претседателот Румен Радев, а Донфрид разговараше и со лидерите на политичките сили застапени во парламентот, а според неофицијални информации Бугарија со Македонија.

САД се обидуваат да му помогнат на Скопје како дел од напорите за намалување на руското влијание на Балканот, пренесуваат бугарските медиуми.

Еврокомесарот Верхеи рече дека за три недели повторно ќе биде во Софија за да се обиде да ја смени позицијата на Бугарија против почетокот на разговорите за членство на Македонија во ЕУ. Според бугарските извештаи ЕК сака спорот меѓу Бугарија и Македонија да се реши до крајот на француското претседателство со ЕУ, кое истекува на крајот на јуни.