ВЛАДАТА НА ВМРО-ДПМНЕ ЌЕ СПРОВЕДЕ ОГРАНИЧУВАЊЕ НА МАРЖИТЕ НА ЛЕКОВИТЕ И ПРОШИРУВАЊЕ НА ПОЗИТИВНАТА ЛИСТА ЗА БЕСПЛАТНИ ЛЕКОВИ

0
114

Владата на ВМРО-ДПМНЕ ќе спроведе ограничување на маржите на лековите и проширување на позитивната листа за бесплатни лекови.

Идната влада ќе имплементира модел за намалување на цените и ограничување на маржите на лековите и медицинската опрема. Народот не смее да го преплаќа лекот.

Ќе се спроведе ревидирање и модернизирање на позитивната листа на лекови со вклучување на најголем дел од основните лекарства кои граѓаните ги користат.
Лековите мора да се издаваат согласно потребите на пациентот, со персонализирана и индивидуализирана терапија. ВМРО-ДПМНЕ има за цел да го крене здравството на сосема ново ниво.