ВЛАДАТА И БИАТЛОН ФЕДЕРАЦИЈАТА РЕАЛИЗИРАА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ ВО СПОРТОТ

0
533
Вицепремиерката задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, заедно со Биатлон федерацијата на Република Северна Македонија, ја реализираа Конференцијата за  родова еднаквост во спортот и застапеноста на жените во спортските организации и родовата дискриминација во спортот.
„Во време кога Република Северна Македонија прави големи чекори во својата интеграција во семејството на државите во Европската Унија, мораме да бидеме самокритични, дека сè уште заостануваме на планот на родовата еднаквост. Оваа состојба не смее да не обесхрабрува, туку напротив, треба сите да не мотивира и со заеднички ангажман, а пред сѐ мислам на  државата, невладините организации, спортските клубови и сите останати пријатели на спортот, заеднички да работиме на подобрување на оваа состојба“, ова го изјави вицепремиерката задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска.
На настанот збор зедоа Кочо Кираца од Биатлон федерацијата, директорот на Агенција за млади и спорт, Наумче Мојсовски, Татјана Блажевска, Силвија Митевска од Македонски Олимписки Комитет, Габриела Маџоска од Министерството за труд и социјална политика, деканката Ленче Алексовска-Величковска од Факултетот за физичко образование, спорт и здравје, Зорица Блажевска од РК Металург и кошаркарскиот делегат Елена Велкоска.
Присутните ја искористија приликата да упатат до јавноста свој став и гледиште за оваа тема.
На средбата, обострано беше констатирано, дека заеднички и во иднина ќе се унапредува оваа материја преку соработка.