ВЛАДА : СЕ НАМАЛИ ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА НА БЕРЗАТА, СЕГА ЧИНИ ПОД 200 ЕВРА

0
220
epa08389189 View of electric power lines and pillows at sunset in Bucharest, Romania, 27 April 2020 (issued 28 April 2020). The ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus has substantially influenced the energy sector in Romania, as industrial activity has decreased significantly since the middle of March, while residential energy consumption has remained practically constant. EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Владата на Северна Македонија прави напори за изнаоѓање на добри решениja за набавка на поевтини енергенси, информирајќи дека цената на електричната енергија на берзата е намалена на под 200 евра.

-Еден мегават час електрична енергија со достава за денеска на берзата ИБЕКС во Софија чини 186 евра што е 46 отсто поевтино во споредба со пред една недела. Еден мегават час струја испорачан денеска на вчерашното тргување на берзата ХУПЕКС во Унгарија чини 189 евра и тоа е за 109 евра поевтино од цената што беше постигната на таа берза пред една недела.

– И во текот на оваа недела ќе разговараме, со цел да најдеме добро решение, особено за индустријата којашто го снабдува населението со основните прехранбени продукти, велат од Владата.

Вкупно за 611 илјади домаќинства е обезбедена електрична енергија од домашното производство на ЕСМ како и парно за 60 илјади потрошувачи во Скопје.