Вирусот наесен ќе се шири побрзо, можно е во студентските центри да се сместуваат болни од Ковид 19, вели Филипче

0
190
Наесен вирусот ќе биде посилен и побрзо ќе се шири. Луѓето нема да може да бидат надвор. Ќе бидат внатре каде инфекцијата може побрзо да се шири – вели министерот за здравство Венко Филипче на денешната прес-конференција.

За да се подготви здравствениот систем, Филипче разговарал со директори на болници од повеќе градови. Исто така се размислува студентските домови да се користат како сместувачки центри за болни од Ковид-19. Таму има услови, има и кујни, но дополнително со Министерството за обрзование треба да се договори тоа.

– Работиме на подготовка на капацитети за есенскиот период. Имав средба со повеќе директори на болници и разгледуваме евентуално дополнителни капацитети кои би се користеле како болнички, може и студентски домови во Охрид и Битола, рече Филипче.