(ВИДЕО) ШОКАНТНО ПРИЗНАНИЕ НА РАБОТНИК ВО ГРУЈОВАТА ИНВЕСТИЦИЈА ,,ДРЕКСЛМАЕР” : Немаат камшик, но имаат софистициран облик на робовладетелство

0
977

abotnik dr

Цивил Медиа пренесува изјава на работник од Велес кој работи во странската инвестиција Дрекслермаер во Кавадарци. Како и многу други, нашиот соговорник инсистира на анонимност, бидејќи се плаши дека ќе ја изгуби работата, а и дека ќе биде мета на други притисоци.

Неговата сторија е потресно сведоштво за борбата за опстанок на работниците кои се приднудени да бараат работа која е слабо платена, каде условите за работа се тешки, каде заштитни средства добиваат само кога доаѓаат претставници на компанијата од Германија и каде единственото нешто што е од 21. век се машините на кои работат работниците.

„Работиме и по 13 до 15 часа… Немаат камшик, но имаат софистициран облик на робовладетелство.“ – вели нашиот соговорник.

Не можат да се организираат во синдикат. Тоа не е забрането, но тие што ќе се обидат да се организираат, догворот за работа, кој вообичаено трае до шест месеци, едноставно, не им се продолжува.

[youtube height=”500″ width=”600″]https://www.youtube.com/watch?v=1up00i0vh-4[/youtube]

Работникот особено се жали на односот на локалните менаџери и верува дека за ова не се знае во Германија од каде потекнува компанијата.

Прилогот го подготви редакцијата на ЦИВИЛ Медиа.

Новинарки: Арбана Ќерими и Биљана Јордановска

Уредник: Синиша Станковиќ

Прилогот е дел од проектниот сегмент Street Media и е дел од активностите на Иницијативата Социјална правда сега! која ја сочинуваат ЦИВИЛ – Центар за слобода и Македонска платформа против сиромаштија. Иницијативата е поддржана од Фондацијата Фридрих Еберт