(ВИДЕО) Поради неисчистени речни канали, страотни поплави во долненско!

0
559

dolneniНеисчистениот канал на реката Саждевска е причина за синоќешните поплави кои што зафатија три села во долненска општина: Дебреште, дел од Житоше, а најголеми се последиците во Лажани. Поројниот дожд што врнел повеќе од час и половина, велат жителите, предизвикал прелевање на водата од неисчистеното речно корито. За кратко време стихијата поплавила многу домови, помошни простории,првиот кат на големиот маркет во центарот на Лажани и првично околу 300 хектари со тутун и житните култури останале под вода.

Жителите се уште шокирани од синоќешната бура и соочувањето со страотната стихија, денеска ги чистат домовите, шупите, шталите, се справуваат како знаат и умеат со последиците од невремето. Тие бараат спас, итна исплата на отштета од Владата, за да може да продолжат натаму. Речиси и да нема семејство кое не претрпело некаква штета. Најголеми се штетите на Енес Црновршанин, сопственик на голем маркет во којшто, според книговодствената евиденција, имало поплавена стока во вредност од околу 8 милиони денари.