(ВИДЕО) Пендаровски: Просечна плата до 30.000 денари за живот на сите

0
885

Изјава за медиуми,
Стево Пендаровски, носител на кандидатската листа на СДСМ и коалицијата во ИЕ 1
Скопје, 28.11.2016

Навистина ми е жал што морам на ваков начин да се обратам за една значајна тема, но не ми останува друг начин бидејќи мојот политички опонент избира термини кога сака да зборува на телевизии а за тие термини ние не добиваме никаква покана.

И на ваков начин ќе морам да ви се обратам за темата која е најважна за сите граѓани на Република Македонија. Станува збор за просечната плата. Се надевам дека нашите политички противници ќе се одважат и ќе почнат да излегуваат на дебати за да можеме да ги соочиме пред целата македонска јавност нашите ставовите за битни прашања.

Ако му верувате на официјалниот Завод за статистика, просечната плата во Македонија е околу 21.000 денари. Меѓутоа сите ние што живееме во Република Македонија и што едвај врзуваме крај со крај знаеме дека тоа е далеку од вистината. Најмалку 30 до 40 проценти од сите луѓе за кои се тврди дека земаат просечна плата од над 21.000 денари, не земаат ништо или не земаат плата во тој износ со месеци. И да е таа бројка точна, и да претпоставиме дека таа бројка е факт што не е, и со таа просечна плата Македонија е на дното на регионот на Западен Балкан, ако се споредува со било чија просечна плата од БИХ, преку Црна Гора, Србија, Албанија па се до Косово.

Нашата заложба која ќе ја спроведеме веднаш по 11 декември е просечната плата во првите 4 години од мандатот на новата Влада предводена од СДСМ да биде 30.000 илјади денари. Тоа ќе биде реална плата во целиот износ, а не фиктивна како што сега стои во соопштенијата на државниот Завод за статистика, напишани во Штабот на владеачката партија.

Зошто го правиме ова? Затоа што за нас, секој човек и секој работник е важен!