(ВИДЕО) Кинезите се НЕВЕРОЈАТНИ МАНИЈАЦИ ЗА ТЕХНОЛОГИЈА – Направија батерија која може да трае 400 години

0
925

Научниците од калифорнискиот Универзитет Ирвин дојдоа до револуционерно откритие кое ќе им овозможи „неограничен“ број на полнење на батеријата, односно таа ќе трае и до 400 години без губиток на сила.baterija

Овој податок сам по себе е неворајатен, но за жал ова откритие нема да го продолжи траењето на батеријата меѓу полнењата.

Можете тоа да го наречете претчуство или среќа, но кога ќе добиете можност да истражувате и  да ги следите уверувањата и кога ќе се спои предноста на работата и инспирацијата, се случуваат неверојатни работи“, објави е на Youtube каналот UC Ирвин по повод ваквото откритие.

Тоа што е особено интересно е што до него се дошло сосема случајно кога нааучничката Миа Ле Таи златната нано жица која се користи во батериите ја премачкала со слој од делот од електролитот.

Таквата батерија по три месеци тестирања и дури во текот на 200.000 полнења не го изгубила квалитетот и силата.

Научниците уште не се сигурни зошто комбинацијата од зланите нано жици и гелот се покажуваат така супериорни, а поради високата цена на златото, истражувањето на алтернативен материјал кој би овозмжил развој на „поголеми“ батерии по пониска цена, така да со комерцијална примена, оваа технологија ќе мора да почека уште некоја година.