(ВИДЕО) И шефот на ООН, Гутереш истакнал дека се восхитува од Преспанскиот договор

0
813

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, во придружба на министерот за надворешни работи Никола Димитров, денеска се сретна со Генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш, како дел од агендата на македонската владина делегација на 74-тото Генерално собрание на ОН.

На средбата премиерот Заев ја потврди силната заложба на Северна Македонија за ефективен мултилатерализам и за јакнење на улогата на Обединетите нации во решавањето на сложените глобални предизвици, и во таа насока беше изразена поддршката за реформскиот процес инициран од Генералниот секретар чиј фокус е ставен на превенцијата на конфликтот, одржливиот развој и реформите во управувањето.

Во разговорот со Генералниот секретар Гутереш, исто така, беше истакнато дека Северна Македонија целосно ја поддржува широката визија на целите за одржлив развој како превенција не само од насилните конфликти и тероризмот, туку и од заканите што доаѓаат од климатските промени, миграциите и бегалските кризи, сајбер заканите и од другите хибридни закани за човештвото.