(ВИДЕО) Ивановски: Ние не сме нормална држава, работиме во ненормални услови

0
571

Ние не сме нормална држава, работиме во ненормални услови, сето тоа беше како резултат, во февруари да се оди кон предвремено распуштање што го немало никогаш во практиката, па кога не пројде тоа, се пријде на опција на друг термин, вели за А1он поранешниот Уставен судија, Трендафил Ивановски.

Според него, спорен е моментот на распуштањето и распишувањето на изборите, со чинот на распуштањето сите пратеници и претседатели и потпретседатели не можат да вршат функција на пратеници, бидејќи е донесен таков акт.

– Тоа го немало никогаш во практика, никој не гледа како Уставот барал, и дали некој го прекршил уставот, претседателот на собранието не го прекршува уставот првпат, спротивно на уставот и мене ме разрешија од Уставен судија, вели Ивановски.

Тој смета дека кај нас присилената демократија поаѓа од тоа дека изгласува мнозинството без разлика на тоа како е избрано мнозинството, а со тоа што имаат, мислат дека можат што сакаат да работат, дури и во крајна линија.

Целата изјава може да ја погледнете ОВДЕ