(ВИДЕО) ЗАЕВ ГИ СТАПИСА ВМРОВЦИТЕ ВО СОБРАНИЕ : Качуваме плати, враќаме пари кај граѓаните, држиме лекции по економија!

0
1424

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, во одговорите на пратенички прашања во Собранието, посочи на економските резултати во изминатите две и пол години.

„Република Северна Македонија, во овој период успеа да го намали јавниот долг во однос на тоа што го затекнавме, а колку што е сега. На 01 јуни, 2017 година, кога оваа Влада и ова парламентарно мнозинство беа оформени и Владата беше избрана, имавме 48.6 проценти од БДП, јавен долг. Сега имаме 47.7 проценти од БДП јавен долг. Намален е за 0.9 проценти.

За разлика од ова намалување во периодот 2006 – 2017 година, јавниот долг, од 20 проценти е зголемен на 48.6 проценти, кредити се трупани на граѓаните, 28 проценти од БДП – за што, за жални врби, за музеи, за споменици, за непродуктивни трошоци, за “лева рака, десен џеб“, за цени на ископ на јаглен за 200 денари, а сега 89 денари?! Се трупаше јавниот долг. Сега е намален јавниот долг.

50 милиони евра државни пари претходната власт потроши за политиките на ВМРО-ДПМНЕ. Ниту еден денар немаме потрошен државни пари. Во минатото, 26, 27 милиони евра само во последните неколку години е истурено за рекламирање. Ние немаме ниту еден денар потрошено за рекламирање, ниту за јавниот долг што го намаливме“ рече премиерот Заев.

Тој посочи дека сите политики на Владата, се поврзани со јакнењето средната класа.