(ВИДЕО) ЖЕСТОК ДУЕЛ ПОМЕЃУ КУРТОНОТ РЕЖИМСКИ ИВАН МИРЧЕВСКИ И НАСЕР СЕЛМАНИ ОД ЗНМ! ИВАН МИРЧЕВСКИ НА НАСЕР СЕЛМАНИ СЕ ЗАКАНИ СО СВАРОВСКИ СУДСТВОТО НА САШО МИЈАЛКОВ!

0
805

debata_mediumiМногу аргументи за, но и против предлог законот за информативни и рекламни кампањи на јавните институции, пренесува „Телма“.

Според министерот Марта Арсовска Томовска законското решение е солидно бидејќи ќе овозможи целосна транспарентност на владиното рекламирање, и тоа не само во однос на трошењето на јавните финансии туку и во однос на примателите и содржините.

Законот е добредојден, но имаме неколку забелешки, регираше претставникот на македонската асоцијација на медиуми Иван Мирчевски. Бараат Најмалку 85% наместо предвидените 75% од износот на кампањите да бидат распределен за телевизиите и радијата, да се тргне членот кој се однесува на донациите и спонзорствата и еднаква методологија за гледаноста на телевизиите кои зрачат на национално ниво.

Дел од новинарските и граѓански организаци и здруженија како и медиумски асоцијации обвинија дека законот е апсурден бидејќи со него се легализира корупцијата на медиумите. Кој одредува што е јавен интерeс, и зошто секоја владина политика тоа би била, праша, Фидановски од Агенцијата за аудио и аудио визулени услуги кој како што рече зборува во лично име.

За него спорна е предвидената сума од 100 000 евра кој се предлага за озаконување на кампањата

Со забелешки излезе и Дејан Георгиевски од центарот за развој на медиуми

Според предлог законот, кампањите мора да се оправдани, презентирани на соодветни начини, објективни и политички неутрални.

Видеото може да го погледнете ОВДЕ