(ВИДЕО) Дерала : Имаме доволно докази дека изборите во 2013 и 2014 се нелегитимни

0
1079

Во рамки на проектот „Мое гласачко право“, Цивил спроведе истражување преку фокус групи и онлајн прашалник, на кој одговориле 223 испитаници во периодот од 21 до 28 март 2015 година, пренесува А1он.

derala31mart-618x320

Дури 94,2 отсто од испитаниците одговориле дека локалните избори во 2013 година не биле фер и демократски, а 95, 5 отсто сметаат дека претседателските и вонредните парламентарни избори во 2014 година не биле фер и демократски. 64 отсто од испитаниците сметаат дека граѓаните во Македонија не го познаваат своето гласачко право.

Испитаниците оцениле дека Владата и општините имат 0 % придонес за запознавање на граѓаните со гласачкото право. Најмногу придонес 27,8 отсто имаат граѓанските организации на национално право, 17 отсто граѓанските организации на локално ниво, традиционалните медиуми како радиото, телевизијата и весниците се застапени со 26 отсто.

Според анкетата 58,7 отсто од граѓаните можат да препознаат изборни нерегуларности, манипуулации и притисоци. 76, 7 отсто од граѓаните во анкетата сметаат дека нема каде да се обратат за да го заштитат своето гласачко право, а најмногу од нив, 37 отсто своето право би го барале кај ДИК и невладините организации во РМ 30,9 отсто. Дури 96, 9 отсто од анкетираните одговориле дека во Македонија не се почитуваат човековите права.

Повеќе ТУКА