(ВИДЕО) Герет: Многу обврски останаа незавршени, но ако сите ја вршат својата работа може да има избори на 5 јуни!

0
256

charlsGeret-685x320Британскиот амбасадор во Македонија, Чарлс Герет смета дека уште многу обврски останаа незавршени за државата да има избори, но доколку сите ја вршат својата работа како што треба, за 60 дена ќе може да има веродостојни избори, пренесува „А1он“.

– На крај се се сведува на неколку зборови кои се битни за договорот од Пржино, искрените намери кои ги имаат за имплементација на договорот, рече Герет.

Тој вели дека Британија може да има успешна поддршка за Македонија во врска со реформите за балансирано и цеосно покривање во медиумите.

– Целосното балансираното и непристрасното покривање на изборите е нешто што е многу битно и за да има веродостојни фер и праведни избори, МРТ укажа дека се посветени да ги применат овие насоки и со нетрпение очекуваме да видиме како ќе се спроведат во пракса, односно за време на изборите. Многу е битно за МРТ да ги применува овие насоки затоа што таа е јавен сервис која ја плаќаат граѓаните. Но освен нејзината работа како јавен сервирс, битно е останатите радиодифузери да ги применуваат овие насоки бидејќи принципите за балансираното и непристрасното информирање се за сите, бидејќи сите тие имаат многу битна улога за време на избори, рече Герет.

Изјавата може да ја погледнете ОВДЕ