(ВИДЕО) ВЕНКО ФИЛИПЧЕ ВО ПОСЕТАТА НА ПРИЛЕП ГО ПОФАЛИ ДОКТОРОТ : БРОЈКАТА НА НОВОЗАРАЗЕНИ ОД КОРОНАВИРУС СЕ СТАБИЛИЗИРА, МЕРКИТЕ НА ВЛАДАТА ДАВААТ РЕЗУЛТАТ, ПОТЕГОТ НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈОВАНОСКИ СО АПЕЛОТ ЗА МОБИЛИЗАЦИЈА Е ОДЛИЧЕН!

0
1079

Министерот за здравство во Владата на Република Северна Македонија, Венко
Филипче, денеска престојуваше во општина Прилеп, при што оствари средба со
градоначалникот Илија Јованоски и директорите на здравствените институции од
градот, како и со началникот на Инфективното одделение при Општата болница
„Борка Талески“.

Министерот Филипче напомена дека Прилеп е меѓу градовите каде во последните
петнаесетина денови сеуште имаше благ пораст на бројот на заболени, но дека
на основа на последните анкети и следењето на состојбата, може да се каже дека
притисокот кој беше присутен на почетокот на ноември, полека опаѓа.

„Очигледно е дека мерките и сега даваат резултат. Вака димензионираните мерки
со затворање на угостителските објекти после 21 часот, забраната за групирање
практично во текот на сите 24 часа, постепено ја олабавува ситуацијата. На
средбата со Комисијата за заразни болести, заклучивме дека нема потреба за
дополнителна рестрикција и дека во сите земји во Европа, ваквата комбинација на
мерки даде резултат. Болницата во Прилеп е одлично организирана, пациенти се
сместени во 5 одделенија, мобилизирани се сите лекари, медицински сестри и
помошно-технички персонал, а после апелот на градоначалникот, одличен е
одзивот на матичните лекари. Секако дека тоа е за поздравување, очигледно е
дека матичните лекари се свесни за ситуацијата и дека сакаат да дадат свој
придонес да се намали притисокот кон здравствените работници кои што во овој
момент работат со намалена бројност заради нивните заболени колеги“, изјави
министерот за здравство Венко Филипче.