(Видео) Британија отвори Национален музеј на изметот

0
768

Музеј на изметот е отворен за јавноста во Велика Британија и е првиот музеј каде се изложени фекалии на сите живи суштества – од лавови до чобечки бебиња.

Националниот музј на изметот го направиле членовите на уметничкиот колектив „Еклестон Џорџ“. Оваа група уметници направила 20 светлечки сфери од смола за да прикаже различни видови измети, а на подот и ѕидовите од музејот има ВЦ школки и покопувачи на кои има испишано интересни податоци за изметот.

Во музејот исто така може да се видат и фосилни сотатоци од измет, па има и такви кои се стари и до 140 милиони години.

Најџел Џорџ, еден од кустосите на оваа изложба, вели дека изметот предизвикува големо внимание и вурни реакции.

За поголемиот дел од луѓето изметот т нешто што предизвикува гадење, но ал број од нас е фасциниран со тоа – вели Џорџ, и додава дека има измет насекаде околу нас, па и во нас, само што тоа го игнорираме.

Инаку изметот е собиран од различни земји.