(ВИДЕО) БОМБА НА ДИМКОВСКИ : Нови 80 милиони евра за системи за наводнување, површините под наводнување ќе се зголемат за 28.000 хектари

0
366

Заедно со градбата на откупни дистрибутивни центри, во земјоделството реализираме големи капитални инвестиции за наводнување, истакна Трајан Димковски, член на Централниот Одбор на СДСМ и министер за земјоделство, шумарство и водостопанство на трибината Агенда 20-24 во Струмица.

Димковски соопшти дека е одобрен кредит од КРБ банка во висина од 80 милиони евра за вложувања во капиталните системи за наводнување и тоа Вардарска долина 3 фаза, Лисиче Конско и Пепелиште.

Со овие инвестиции површините под наводнување ќе се зголемат за  28 илјади хектаринагласи Димковскидодавајќи дека со средствата од програмата за рурален развој се градат системите за наводнување на Оризарска река во Кочани и Речица- Равен во Полог.

Во однос на патната локална инфраструктура, 200 проекти се во фаза на финансирање, со вкупен буџет за периодот 2018-2021 година од 38 милиони евра истакна Трајан Димковски, член на Централниот Одбор на СДСМ и министер за земјоделство, шумарство и водостопанство на трибината Агенда 20-24 во Струмица.