ВЕНКО ФИЛИПЧЕ ЈА БИЕ НАЈГОЛЕМАТА БИТКА ВО ИСТОРИЈАТА НА ЗЕМЈАВА: ВАКВА ЗДРАВСТВЕНА КРИЗА ДОСЕГА НЕ СМЕ ИМАЛЕ, ГО МОБИЛИЗИРАМЕ ЦЕЛИОТ ЗДРАВСТВЕН СИСТЕМ, АПЕЛ ДО ЈАВНОСТА ДА НИ ПОМОГНЕ!

0
469

Го мобилизираме целиот здравствен систем за да го амортизираме напливот на пациенти.

Со вклучувањето на дополнителен тим значително ќе им ја олесниме работата и ќе им помогнеме на вработените на Инфективната Клиника и на ГОБ 8 септември во справувањето со овој непредвидлив вирус.

Почитувани,
Министерството за здравство информира дека капацитетите во Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби и Градската општа болница „8 Септември“, преку систем на ротација се зајакнати со медицински кадар со цел подобро и побрзо справување со коронавирусот. Станува збор за 54 доктори и медицински сестри кои се прераспределени од јавно-здравствените установи ширум целата држава.
„Го мобилизираме целиот здравствен систем за побрзо да го надминеме и овој бран. Со вклучувањето на дополнителен тим значително ќе им ја олесниме работата и ќе им помогнеме на вработените во овие две установи во справувањето со овој непредвидлив вирус. Сакам да им порачам на сите, да ги слушаме нашите лекари, да се придржуваме до мерките заштита, да не се групираме, да носиме заштитна маска и често да ги миеме рацете. Mораме да бидеме свесни дека само од нас зависи. Да ги почитуваме мерките без исклучок“, рече министерот Филипче.
Во функција е ставена и монтажната болница, каде се сместени тројца пациенти. Оваа болница е целосно опремена и има капацитет од дополнителни 72 кревети, како надополнување за Инфективната клиника.
Со почит,
Одделение за односи со јавност
Министерство за здравство
www.zdravstvo.gov.mk