ВЕНКО ФИЛИПЧЕ ЖУСТРО ГО ЗАПЕРДАШИ МИЦЕТА : ЖАЛНО Е ЕДЕН ЛИДЕР НА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ДА ПЛАСИРА ЛАЖНИ ВЕСТИ ЗА ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈА И ДА ПЛАШИ НАРОД

0
519
Благодарност до Христијан Мицкоски што ме потсети на ветувањата од изборната кампања. Жално е што секоја прилика Мицкоски ја користи за пласирање лаги, но добро е што ми даде повод со факти да ги побијам овие негови паушални обвинувања. Ќе го искористам и неговиот хаштаг #ДаНеСеЗаборави

1. #ДаНеСеЗаборави дека основната плата на лекарите специјалисти се зголемени за 40%, на медицинските сестри помеѓу 20% и 23%, на општите лекари за 25% а на здравствени соработници за 15%.
Зголемени се и капитациите за матичните лекари. Сите матични лекари од општа пракса, гинекологија и стоматологија, од 1 октомври 2019 добиваат приближно 15 посто повеќе или 8 денари покачување за капитационен бод. Мицкоски ова може да го провери со своите сопартијци вработени во здравството.

2. #ДаНеСеЗаборави дека најстарата зграда на Интерни клиники после 70 години доби комплетно нов лик. Реновирани се хируршките сали на Клиниката за ортопедија при ТОАРИЛУЦ. Направена е комплетна реконструкција на операционите сали по сите светски стандарди. Реновирани се и одделенијата за Дигестивна хирургија, Универзитетската Клиника за хематологија каде целосно беше реновиран Одделот за трансплантација. Реновирана е Универзитетската Клиника за пластична и реконструктивна хирургија и одделот за интензивно лекување на Универзитетската клиника за неврохирургија во Скопје.

Клиничкиот центар беше локација со најголем неред, а денес Клинички има сосема нов лик. Решен е проблемот со влезовите и излезите од комплексот, кон градските улици. Реконструирана и рехабилитирана е постоечката улична мрежа. Создадени се услови за движење на итната медицинска помош и амбулантните возила.
Отворен и пуштен во употреба е и новиот Ургентен центар во Општата болница во Куманово. Реновиран Центарот за дијабетес при Универзитетската Клиника за ендокринологија. Реновирана е Службата за Итна медицинска помош во Битола и Службата за Итна медицинска помош во Здравствениот дом во Велес. Реконструирана е Специјалната болница по хируршки болести „Св. Наум Охридски“ во Скопје. Реконструкција во Специјалната болница за ортопедија и трауматологија „Св. Еразмо“ во Охрид. Во време на пандемија завршени и опремени се 19 монтажни болници во 16 градови, со најсовремени апарати и над 600 кревети. Дополнително, набавени се 12 возила за Итната медицинска помош, од кои 6 за Здравствен Дом – Скопје со што за 100% е зајакната Итната медицинска помош.

3. #ДаНеСеЗаборави дека е уништен турскиот инсулин набавен со паралелен увоз, без сертификат, во време на ВМРО ДПМНЕ. Воведени се три нови инсулини и дијабетичарите сега имаат обезбедени лекови со сертификат за квалитет. Укинати се квотите за лекови на рецепт со што лековите се достапни за граѓаните секој ден во месецот. За 2 години воведени се пет нови лекови за рфетки болести: лек за болеста фамилијарна амилоидна полиневропатија, лек за апластична анемија, лек за спинална мускулна атрофија, ампуларна и таблетарна терапија за пациентите со Гоше, лек за терапија за пациентите со идиопатска белодробна фиброза. Обезбедени се биолошки лекови со што за првпат сите жени на коишто им е потребна терапија после операција или без операција на рак на дојка, отсега се покриени со целата терапија којашто им е потребна.
Фејсбук статус на министерот за здравство, Венко Филипче.