ВЕНКО ФИЛИПЧЕ: ЕВЕ ШТО НАПРАВИВМЕ ЗА ДА ГИ ЗАДРЖИМЕ ЛЕКАРИТЕ ВО ЗЕМЈАВА

0
1319

Вложуваме во човечкиот капитал, продолжуваме и во 2020 година да инвестираме во здравствените работници:

👉 Дадени се повеќе од 5000 согласности за вработување во јавно здравство;

👉 Зголемени плати, заклучно со новото зголемување во февруари 2020:
40% лекар специјалист;
20% до 23% медицински сестри;
25% општи лекари;
15% здравствени соработници;

👉 До три пати зголемени коефициенти за исплата на дежурства на здравствените работници;

👉 И сега има лекари специјалисти кои земаат 100 илјади денари плата;

👉 За 15% или 8 денари е зголемен капитациониот бод на матични лекари од општа пракса, гинекологија и стоматологија;

👉 За првпат, приватните специјализанти се платени за својата работа;

👉 134 медицински сестри почнаа со шестмесечна платена работа во Службата на патронажна дејност;

👉 Подобрени услови за работа. Реновирани се повеќе од 15 јавно-здравствени установи.

Фејсбук статус на министерот за здравство, Венко Филипче.