ВЕЛКОВСКИ : НАД 300 МИЛИОНИ ЕВРА СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ ВО 2021 ГОДИНА

0
617

ВМРО-ДПМНЕ шири невистини и лаги за висината на јавниот долг, за реализација на домашните капитални и странските директни инвестции, порача во реплика пратеникот од СДСМ, Диме Велковски.

„Анализата на јавниот долг изработена од Парламентарната буџетска канцеларија која вели дека јавниот долг не над Мастришкиот договор, туку тој изнесува 59,3 осто. За споредба Словенија има 84 отсто, Хрватска 87 а Црна Гора 100 отсто од БДП. Не е точно ниту дека немало инвестции. Тоа се гледа и по податоците во Технолошко индустриски развојни зони. Во 2016 година бројот на вработени во ТИРЗ изнесувал 6.282 лица, а во 2020 се 12.963 вработени. Просечната плата во ТИРЗ во 2016 изнесувала 19.758 а во 2020 година 29.462 денари.“ истакна Велковски.

Пратеникот Велковски посочи дека во периодот 2017-2021 потпишани се 26 нови договори за инвестции, а во 2021 странските директни инвестиции изнесувале над 300 милиони, со што паѓаат во вода празните обвинувања на опозицијата дека владата на СДСМ не носела странски инвестиции, а сериозен напредок има и во делот на реализација на капиталните расходи кои во 2021 се на ниво од 20 милијарди денари што е најмногу во последните години.