Вежбањето може да ви го продолжи животот за седум години

0
547

Само со 25 минути брзо одење секој ден можете да си го продолжите животот за седум години, велат истражувачите.

Научнциите откриле дека умерената физичка активност кај луѓето кои се во педесетитте и шеесетитте години од животот го намалува ризикот од смрт при срцев удар..

Инаку, болестите на срцето се најголемите „убијци“ на светото, а претходно е докажано дека со вежбањето се намалува ризикот од нивно настанување, а спречува и гојазност и дијабетес.

Група од 69 здрави непушачи на возрас до 30 до 60 години, која не вежбала редовно тестирана е во рамкие на нова студила во Германија.

Тестовите на крв во текот на шест месеци редовно аеробно вежбање и вежбање со оптеретување покажале дека е успорен процесот на стареење и регенерација на ДНК.