БУНДЕСВЕРОТ ИТНО ИСПРАЌА 10.000 АРТИЛЕРИСКИ ГРАНАТИ ВО УКРАИНА

0
126

Според официјалниот претставник, Берлин одлучил да испрати муниција во Украина во три фази, а сегашната испорака ќе биде извршена во рамките на првата фаза, пренесува „Ukrinform“.Во втората фаза, во среднорочна перспектива, Германија одлучи да ја поддржи чешката иницијатива и да ги преземе трошоците за купување на 180.000 единици, кои ќе му бидат предадени на Киев во втората половина на 2024 година.

На долг рок, покрај чешкиот план, Германија склучи билатерален договор за снабдување на Украина со уште 100.000 гранати околу четвртиот квартал годинава.Во исто време, Фројдинг не ја откри земјата со која е склучен договорот.

Според неговото мислење, на Украина сега и треба најмногу „артилериски гранати, муниција и ракети за модерни системи за противвоздушна одбрана, како и оклопни борбени возила“ за успешно да ја одбие руската агресија.Како што претходно објави Укринформ, Чешка се заложи со свој придонес во иницијативата за набавка на муниција за Украина од трети земји.Полска, исто така, ќе го удвои својот финансиски придонес за иницијативата на Чешка за Украина.