БРИТАНИЈА СО ЗАКОН ЌЕ ГИ ОГРАНИЧУВА ПРОТЕСТИТЕ

0
485

Британскиот премиер Риши Сунак најави дека неговата влада ќе објави нови нацрт-закони за да ги спречи протестите што се шират во Велика Британија и ѝ отежнуваат на полицијата да спречи сериозни нарушувања во функционирањето на општеството.

Во последните години протестите, кои главно се организираа поради еколошки прашања, затворија големи делови од центарот на Лондон и блокираа клучни автопатишта, што и го отежнува на полицијата одржувањето на редот и спречувањето сериозни нарушувања. Во 2022 година, британската Влада донесе закон за решавање на проблемот, но сега планира да воведе нов пакет регулативи, познати во јавноста како закони за јавен ред.