БРЗИНАТА И БАТЕРИЈАТА СЕ УШТЕ СЕ ПОБТНИ ОД AI ФУНКЦИИТЕ КАЈДЕНЕШНИТЕ СМАРТФОНИ

0
167

Нема причина за паника доколку вашиот смартфон не ги исполнува критериумите за вештачка интелигенција, бидејќи според експертските медиуми, поважно е моќта и брзината на уредот да бидат во преден план.

Кон крајот на минатата година, водечките светски брендови за мобилни телефони почнаа често да ги користат термините како AI и вештачка интелигенција за да ги промовираат своите нови уреди. Се чини дека отсега мобилните телефони и компјутерите мора да ги имаат функциите на вештачка интелигенција, доколку сакаат да бидат модерни и во согласност со трендовите, инаку можат да се сметаат за застарени според најновите критериуми.

Токму тоа беше темата со која се занимаваше AndroidPolice. Главниот заклучок е дека во моментов нема потреба да купувате телефон со AI функции, и ако во овој момент сакате нов смартфон, општо земено, моќноста и брзината сè уште се убедливо најважните фактори при изборот на нови модели.

Меѓу другото, се вели дека функциите на вештачката интелигенција не треба да бидат главен критериум за избор на паметен телефон во 2024 година, бидејќи областа сè уште не е созреана и ќе бидат потребни неколку години за да се направи голем исчекор во напредокот и широката употреба на овие напредни функции. Гледајќи од перспектива на сегашното време, повеќето мобилни телефони имаат генеративни функции за вештачка интелигенција што може да се користат со преземање апликации како Gemini и ChatGPT.

AI е во тренд

Иако Galaxy S24 и Pixel 8 Pro можат локално да ги стартуваат функциите со вештачка интелигенција, со што всушност побрзо ги извршуваат функциите од моделите со вештачка интелигенција во cloud, тоа е овозможено со додавање на Gemini моделот. Со тоа се обезбедува предвидување на методот на внес, снимање на резимеа и други потреби без потреба од интернет конекција. Се верува дека апликациите за вештачка интелигенција како што се Gemini и ChatGPT веќе во овој момент можат да ги задоволат вашите дневни потреби за AI функции. Всушност, апликациите за вештачка интелигенција само што почнаа да стануваат популарни, но се развиваат многу брзо.

Дури и ако го купите најновиот мобилен телефон со поддршка за вештачка интелигенција, тој може да биде застарен во однос на некои идни и понапредни AI функции за две години. Всушност, тоа е сигурно. Од друга страна, контра-аргумент е новиот закон на ЕУ кој предвидува оперативниот систем на телефонот да се ажурира најмалку три пати, како и дека апликациите мора да се надградуваат најмалку пет пати во рок од неколку години. Ова гарантира дека уредот ќе биде ажуриран подолг временски период.

Ако сте еден од оние кои веќе често користат услуги за вештачка интелигенција во форма на различни модели кои се засноваат на решение во „облак“ и користење интернет конекција, а очекувате драстично побрза реакција на AI функциите со купување смартфон што врши функции на вештачка интелигенција локално на самиот уред, големи се шансите да се разочарате.

Поради тоам, топло се советува наместо да се грижите за постоењето на AI поддршка на конкретен модел, којa сè уште не е имплементиранa, поважно е да се обрне внимание на некои други, поважни фактори при купување на паметен телефон. На пример, траењето на батеријата е еден од најважните. На крајот на краиштата, кога телефонот е празен, ниту една AI функција не може да се користи.

На таа листа на приоритети, следат најважните карактеристики на телефонот: спецификации на камерата, големина на екранот, брзина на процесорот, без разлика дали е водоотпорен и отпорен на прашина, и сето тоа врз основа на вашите реални потреби.

Извор : Конект.МК