БРАВО : Чешка и Словачка застанаа на наша страна и ги блокираа заклучоците на ЕУ за проширувањето

0
1381

Чешка и Словачка  го блокираа усвојувањето на заклучоците за процесот на проширување кои вчера ги усвои Европската унија на ниво на амбасадори. Двете земји-членки не ставија министерски потпис со што заклучоците не ја поминаа процедурата за писмена потврда од секоја од членките.

Причината  на Чешка и Словачка за одбивањето да се стави потпис на заклучоците е вметнувањето во нив на реченицата за „погрешно толкување на историја“.

„Советот нагласува дека во ЕУ нема место за распалувачка реторика и глорификација на воените злосторници од која било страна. Изјавите кои негативно влијаат на добрососедските односи и мирното решавање на споровите мора да се избегнуваат. Советот потсетува на Преспанскиот договор помеѓу Република Северна Македонија и Грција и Договорот за Пријателство, добрососедство и соработка помеѓу Република Северна Македонија и Бугарија и ја нагласува важноста на нивната постојана имплементација. Овие два крупни чекори би требало да им стават ефективен крај на сите барања засновани на погрешното толкување на историјата“, стои во зкалучокот.

За Словачка и Чешка со вметнување на оваа реченица се нарушува кредибилитетиот на ЕУ кон земјите-кандидати и кон идните канидидати , но и кон процесот на проширување воопшто, а сметаат дека може да предизвика проблеми и внатре во самата Унија.

Извор : Телма