БОЈАН МАРИЧИЌ СО ПОФАЛИ СО НЕГОВИОТ УСПЕХ КАКО МИНИСТЕР ЗА ПРАВДА

0
651

Откако сум министер за правда, јас и мојот тим посветено работиме на реформите во правосудството. Решаваме со децении таложени проблеми. Резултатите почнуваат да се гледаат, а убеден сум во идина забрзано ќе се менува и перцепцијата за судството.

Работиме на многу мерки и реформи за кои набрзо ќе информираме, а ова е само дел на тоа што успеавме да сработивме за само 10 месеци:

✅ Правда достапна за сите: Судските такси намалени за осум пати.

✅ По нова методологија започна проверката на работата на судиите.

✅ Започнува целосна дигитализација на 187 судници и 34 судови.

✅ Преку измени на Кривичниот законик до поголема заштита на новинарите и медиумски работници.

✅ Зголемени платите на судската полиција.

✅ Почна процедурата за набавка на нови униформи на затворската полиција.

✅ Пуштен во употреба ВПД Волковија – најмодерниот воспитно-поправен дом во регионот.

✅ По 20 години конечно Попис во Северна Македонија.

✅ Отворени политички разговори за промена на изборниот модел.

✅ Извештаите на Стејт Департментот и ЕУ забележуваат напредок во секторот правда и владеењето на правото во земјава.

✅ Голем дел од случаите на поранешното СЈО се пред завршница.

✅ Преку законски измени до 20 пати повисоки казни за загадувачите на животната средина.

✅ Измени на Кривичниот закони за поголема заштита на жените од насилство.

✅ Целосна реконструкција на повеќе затвори во земјата.

✅ Министерство за правда – отворено, транспарентно, отчетно.

✅ Засилена меѓународна соработка.

Фејсбук статус на министерот за правда, Бојан Маричиќ.